online játék mobil játék ingyen játék puzzle táblás

A Peg, vagy más néven Peg pasziánsz egy régi táblás játék, amit az évek során már millióan feldolgoztak. A játék lényege, hogy eltüntessük az összes peget (hagyományos játékban szögeket, vagy üveggolyókat) a tábláról. Ahhoz, hogy egy peget eltüntessünk, át kell ugranunk egy másikkal. Ha ügyesen ugrálunk, a végén csak egy peg marad, és nyertünk. A legismertebb, alap „pályák” az Angol 37 peggel és az Európai 33 peggel. Ezek elég nehezek. Az újabb számítógépes játékokban általában már vannak egyszerűbben megoldható feladványok.

 
online játék mobil játék ingyen játék puzzle táblás
Anne de Rohan-Chabot hercegnőt kapták metszetvégre 1687-ben, Pegezés közben. Ez a legkorábbi utalás a játékra. Ha jól látom az Európai pályán nyomul.
forrás: wikipedia

Nekem az első emlékem a játékról a Microsoft féle Pegged. Windows 98-on láttam, de az is lehet, hogy még 3.1-en. Semmi csicsa, egy pálya. Soha nem tudtam kirakni. Itt a játék megoldása:

Sajnos ez már nem fut az újabb Windowsokon, bár úgy képzelem mostanában inkább böngészőben vagy még inkább mobilon szokás pegezni.

Online Peg játékok

Nagyjából végignéztem az internetet, hogy megtaláljam a játék legjobb feldolgozását, de elég gyér a felhozatal.

online játék mobil játék ingyen játék puzzle táblás

Az online játszható pegek közül talán még a magyar nyelvű Peg pasziánsz néz ki a legjobbnak. Kitűnik a tömegből a neonként világító pályákkal és a pontlistával, ahova a pályát megoldó játékosok kerülnek. Összesen 60 pálya van, az elején elég könnyűekkel, a végén elég nehezekkel.

online játék mobil játék ingyen játék puzzle táblás

Kevésbé csiricsáré grafikával rendelkezik a Peg solitaire. Itt a 6 alap pálya mellett van random pálya opció is.

Mobil Peg játékok

Egészen más a helyzet mobilon, ahol egészen bőséges a választék. Hát igen, a pegek huzigálása mintha csak érintőképernyőre lenne kitalálva. Ennek ellenére a játékok között nincs túl sok különbség és a nagyrészük nem is lett rendesen kidolgozva.

online játék mobil játék ingyen játék puzzle táblás

A legjobb közülük egyértelműba teljesen ingyenes Pegs. Több mint 4000 pálya, különböző nehézségek, különböző játékvariációkkal. Az egész játék fél megabájt és még csak reklámok sincsenek benne.

online játék mobil játék ingyen játék puzzle táblás

Ha valakit zavar, ha egy játék túl egyszerű és játszható, akkor tudom ajánlani a 3d Peg Solitaire-t. Szép grafika, de a pegeket elég nehéz arrébb mozgatni. A leghasznosabb beállítási lehetőség, hogy kikapcsoljuk a tábla forgását, elképzelni sem tudom, hogy lehet úgy játszani. Azért nem olyan rossz, jelölve vannak a mozdítható pegek (sárga) és van 15 pálya is.

Nagyjából ez a négy, amit kipróbálásra érdemesnek találtam.